Četvrtak, 01 Listopad 2015 13:12

Memoari baruna Franje Trenka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

PREDSTAVLJANJE KNJIGE O POVIJESNOJ LIČNOSTI NAŠE ŽUPANIJE -

PAKRAC - Historiografski institut, podružnica za povijest Slavonije, Srijema i Baranje prezentirala je svoje novo izdanje „Memoari baruna Franje Trencka“ u gradskom muzeju Pakrac. Predstavljajući knjigu dr. sc. Stanko Andrić, ravnatelj, pojasnio je da je knjiga rađena na izvornoj građi i na osnovu arhivskih dokumenata. To je prvi hrvatski prijevod knjige tiskane još davne 1745. godine. Iako memoare nije pisao sam barun Trenk već se radi i o ubačenim falsifikatima knjiga ne gubi na vrijednosti jer su točni fakti o kojima Benkovićse govori.

Zgode i nezgode baruna Trena je prezentirao dr. sc. Milan Vrbanus, a povjesničar dr. sc. Alexander Buczynski je opisao kako je i na koji način priredio Trenkove memoare. Naglasio je da se više morao osloniti na periodiku. Da su pojedini sudski spisi o suđenju barunu Trenku jednostavno iščezli. Hrvatskog baruna, potomka pruske obitelji i habsburškog časnika Franju Trenka u javnosti su prikazivali dvojako, neki kao osobu neobuzdane ćudi i kontroverznog ponašanja i grabežljivca, drugi kao hrabrog ratnika i vojskovođe koji je nesebično pomogao Habsburškoj monarhiji, znao europske jezike, bio pustolov, pouzdan vojnik i vlastelin. Što je od tog povijesna činjenica, a što legenda neće se u potpunosti otkriti. - Trenk je u najmanju ruku bio kontroverzna osoba, no kad bi analizirali sve vojne i političke osobe tadašnjeg doba, Trenk nije bio ništa drugačiji. Protiv njega se vodio politički proces koji je njegove mane preuveličao, a njegove uspjehe bacio u drugi plan. Trenk je povijesna ličnost kojom bi se Slavonci ipak trebali ponositi - konstatirao je dr. Buczynski.

Posjetitelje promocije pozdravila je ravnateljica Muzeja Jelena Hihlik i pakrački gradonačelnik Davor Huška izrazivši svoje zadovoljstvo što se prezentacija ovog izdanja događa upravo u Pakracu, nekadašnjem Trenkovom posjedu čiju ostavštinu možemo vidjeti i danas, a promociji su prisustvovali i članovi IMG 5742Povijesne postrojbe "Trenovi panduri" iz Požege.

Za Pakračane je interesantno da je i barun Trenk bio vlasnik pakračkog vlastelinstva i da je Pakračane regrutirao u svoje pandure. Trenkova pukovnija odnosno bataljun je prva hrvatska postrojba u suvremenijoj hrvatskoj povijesti. Tradiciju je nastavilo 53. požeški bataljun koji je rasformiran 1918.

Tekst/foto: G. V.