Petak, 10 Travanj 2015 12:15

Predlažu bržu obnovu zgrada i fasada u Požegi

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

HRVATSKA SELJAČKA STRANKA GRADSKA ORGANIZACIJA POŽEGA - 

POŽEGE – HSS grada Požege uputio je prijedlog gradonačelniku Vedranu Neferoviću kako brže obnoviti fasade i derutne objekte na području grada Požege.

- U centru Požege ima popriličan broj neuglednih zgrada koje svojim 21128 143539292501159 249635499 npročeljem i fasadama narušavaju izgled grada. To zasigurno nije lijepo za vidjeti građanima i turističkim grupama koje s vremena na vrijeme borave u turističkim obilascima Požege. Nakon tradicionalnih gradskih manifestaciju u pješačkoj zoni, na društvenim mrežama česti su komentari naših sugrađana o ružnoj pozadini iza štandova izlagača. Razlozi za neuređenost zgrada su vjerojatno financijske prilike vlasnika i nesređeni imovinsko-pravni odnosi.

No ovaj problem mogao bi se uspješno riješiti ukoliko bi za stol sjeli svi zainteresirani: vlasnici nekretnina te predstavnici grada Požege, županije, resornih ministarstava, banaka, osiguravajućih društava i predstavnici građevinskog sektora. Stoga predlažemo da inicijator takvog sastanka bude grad Požega, a da projekt nosi naziv:

„Obnova zgrada u Požegi javno-privatno-financijskim partnerstvom.“
253322 143539315834490 1336761660 nBanke i osiguravajuća društva u tom projektu mogli bi smanjiti svoje kamate i premije. Građevinski poduzetnici bi trebali, ukoliko bi se obnavljalo primjerice 20-ak zgrada, smanjiti cijenu radova dok bi grad, županija i resorna ministarstva (kulture, regionalnog razvoja i turizma) zajednički trebali sufinancirati kamate i premije.

Ostvarenjem ovog realnog projekta grad Požega bi postao ljepši i ugodniji oku građanima i turistima, a građevinski radnici bi se bar na kratko povukli sa Zavoda za zapošljavanje. Smatramo kako bi se ovaj model mogao uspješno primijeniti u svim jedinicama lokalne samouprave, kojih je preko pet stotina u Hrvatskoj – stoji u prijedlogu koji potpisuje predsjednik GO HSS-a Požega, Predrag Livak.

Tekst: Vladimir Protić Foto: HSS