Srijeda, 25 Svibanj 2016 14:33

Učenici osnovnih i srednjih razgledali naoružanja i vojarnu

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

DAN OTVORENIH VRATA U VOJARNAMA ORUŽANIH SNAGA REPUBLIKE HRVATSKE -

POŽEGA - Povodom svečanog obilježavanja Dana Oružanih snaga Republike Hrvatske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 25. obljetnice formiranja OS RH za građane je organiziran Dan otvorenih vrata u vojarnama OS RH. Posjetitelji su mogli razgledati izloženo naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku te opremu postrojbi Oružanih snaga RH u vojarnama u Benkovcu, Bjelovaru, Gospiću, Požegi, Vinkovcima, Našicama, Đakovu, Kninu, Petrinji, Zagrebu, Osijeku, Slunju te Karlovcu. Dan Oružanih snaga i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se 28. svibnja jer je na taj dan 1991. godine održana svečana smotra prvih brigada Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici. To je bila prva službena smotra postrojbe koja je predala prijavak prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, čime je označeno osnivanje OS RH.

IMG 8257U vojarni „123 brigade HV“ u Požegi posjetitelji su u sklopu Dana otvorenih vrata mogli razgledati izložen taktičko – tehnički zbor naoružanja i vojne opreme OS RH, između ostalog, osobno pješačko naoružanje i sredstva veze.

Prvi posjetitelji su bili učenici osnovnih i srednjih škola koji su imali prilike pregledati sva vozila i sjesti u njih, te zatrubiti i okretati kupolu.

- Ovdje smo danas izložili sredstva sa kojima vršimo obuku pripadnika oružanih snaga po pitanju logistike, logističke specijalnosti odnosno službi. Na ovim svim sredstvima obučavamo vojnike, dočasnike, časnike oružanih snaga za njihove buduće misije i zadaće koje ih očekuju. Ovdje su i vozila koja su iz sklopa NATO programa na kojima se isto vrše pripreme za operacije u zemlji i inozemstvu te sudjelovanje u mirovnim misijama - rekao je pukovnik Antun Mikić, voditelj Odsjeka za doktrinu razvoja logistike u požeškom Središtu.

Tekst/foto: A. Protić