Srijeda, 08 Lipanj 2016 10:10

Posjetili učenike koje japanski jezik uči učiteljica Japanka

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

UMIROVLJENICI IZ DALEKOG JAPANA POSJETILI ČAGLINSKU ŠKOLU -

ČAGLIN – OŠ Stjepana Radića iz Čaglina ugostila je skupinu japanskih umirovljenika iz Osake, Nagana i Nagoye koji su čuli da je čaglinska škola jedinstvena u Hrvatskoj. Naime, učiteljica engleskog jezika Akiko Nishimoto Damjanović SAM 4365vodi izborni nastavni predmet japanski jezik. Kroz proteklih desetak godina u svakoj generaciji ima određeni broj učenike koji žele učiti japanski jezik, a naučeno svake godine imaju priliku pokazati na Natjecanju iz govorništva na japanskom jeziku.

Petnaestak umirovljenih učitelja razredne nastave, matematike, engleskog i japanskog jezika je pogledalo kraći kulturno-umjetnički program koji su priredile učiteljice Gordana Ereiz, Marina Filipović, Željka Peić i Ivana Razumović. Oduševili su se učeničkim recitacijama, pjesmama i plesu i svaku točku su popratili velikim pljeskom. Istaknimo kako je program izvrsno vodila Dana Damjanović, učenica II. razreda. Posebno emotivno zvučao je njezin sastavak o dvije domovine, Hrvatskoj i Japanu.

Na kraju ovog zanimljivog susreta dragi gosti su nas razveselili pjesmom i recitacijom. Učenici su postavili i nekoliko zanimljivih pitanja o Japanu na koje su gosti rado odgovorili. Za učenike su donijeli razni školski pribor te melodiku koja će se koristiti u nastavi glazbene kulture.

SAM 4344„Moje dvije domovine“
Ja sam Dana. Imam 8 godina i učenica sam 2. razreda. Rodila sam se u Hrvatskoj. Hrvatska je lijepa zemlja i o njoj sam puno naučila. Moja mama rodila se u dalekom Japanu. Zbog toga mama, braco i ja imamo dvije domovine. U Japanu imam baku, djeda, tete i rođake. Išla sam im u posjet. Bilo je odlično. Japan mi se jako dopao. Najviše su mi se svidjela jela kojih ovdje nema. A čitala sam i jako mi se dopala manga koja podsjeća na stripove. Japan i Hrvatska imaju lijepe krajolike. Od mame sam naučila o običajima u Japanu, a od bake o običajima u Hrvatskoj. Najbolje u mojim domovinama su ljudi jer su jako ljubazni, vrijedni i gostoljubivi. Meni su moje domovine u mom srcu. Sretna sam i ponosna što imam dvije domovine. (Dana Damjanović)

Tekst: Vladimir Protić Foto: OŠ Stjepana Radića Čaglin