Nedjelja, 21 Veljača 2016 10:57

Najavili 15. smotru dječjeg folklora „Naše jaro“

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

93. REDOVNA SKUPŠTINA ČEŠKE BESEDE KAPTOL -

KAPTOL – Češka beseda Kaptol je jedna od najstarijih udruga koje djeluju na području općine Kaptol i društvo koje se odlikuje s puno rada i aktivnosti. Za ovu godinu zaplanirali su si Planom rada dosta aktivnosti, uređenje kuhinje u svom domu, te uređenje dvorišta i dječjeg igrališta. Željeli bi urediti svoj muzejski prostor, a planirali su i niz gostovanja sa svojim dječjim folklorom i pjevačkim društvom. Najznačajnija smotra je njihova smotra dječjeg folklora „Naše jaro“ koja će se ove godine održati po 15 puta. – Ovu smotru održavamo svake godine od 2000. godine, s izuzetkom 2014. godine kada smo bili domaćini centralnih žetvenih svečanosti Dožinki. Osim dječjeg folklora i te za nas vrlo bitne smotre, naš mješoviti pjevački zbor nastupit će na požeškom kulturnom ljetu, i nekoliko smotri pjesama i plesove Čeških beseda u Hrvatskoj – istakao je predsjednik Zdenko Tauš.

Kako je to društvo nacionalne manjine najveću potporu u radu, pa i financijsku dobiju od Savjeta za nacionalne manjine RH za kulturni amaterizam 35 tisuća kuna, Saveza Čeha 17 tisuća kuna, Fondova Češke Republike 10 tisuća, općine kaptol 10 tisuća kuna, Požeško-slavonske županije 5 tisuća kuna a dio sredstava prikupe kroz donacije i članarinu, za ovu godinu planirani proračun od 103 tisuće kuna.

Uz predstavnike Čeških beseda iz Prekopakre, Bjeliševca, Daruvara i Nove Gradiške, predstavnike KUD-ova s područja Požeštine, predstavnike Saveza Čeha, skupštini je nazočio predsjednik općinskog vijeća Kaptola Damir Poljanac, te zamjenik župana Ferdinand Troha. Nakon skupštine sve goste u češkom domu zabavljao je jedinstveni češki band Bohemia Kaptol, sastavljen od domaćih ljudi iz Kaptola i okolnih mjesta koji njeguje češke narodne i zabavne pjesme.

Tekst/foto: Vladimir Protić