Ponedjeljak, 12 Lipanj 2023 08:26

Učenici Gimnazije Požega posjetili škole i Dom za starije i nemoćne u Požegi u projektu Tulum s(l)ova

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

POŽEGA -. Nakon uspješno organiziranog noćnog čitateljskog susreta koji se održao 4. studenog 2022. godine u školskoj knjižnici pod nazivom Ubojiti tulum s(l)ova, Gimnazija nastavlja s organizacijom čitanja gimnazijalaca na javnim mjestima.

Tulum s(l)ova spoj je noćnih čitateljskih susreta u školskim knjižnicama i čitanja na javnim mjestima, ustanovama, udrugama i poduzećima. Namijenjen je učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. i 2. razredima srednje škole jer je to razdoblje života kada učenici  prestaju redovitije čitati. Projekt se u Gimnaziji provodi od šk. god. 2017./2018., a školski je tim za provođenje projekta sastavljen od izvannastavnih aktivnosti: Gim-lit (literarna skupina), Mladi knjižničari, KRUG, Muzejsko-galerijska skupina, Engleski klub, Medijsko-novinarska družina i Gim-film na čelu sa svojim profesoricama voditeljicama aktivnosti. Ciljevi su projekta razvijanjem navike čitanja iz užitka olakšati učenicima razvoj vještine informacijskog čitanja koje je preduvjet za uspješan život i adaptaciju za cjeloživotno učenje.1686062049190

Tijekom svibnja i lipnja 2023. godine organizirane su četiri aktivnosti čitanja na javnim mjestima. Mladi su knjižničari u dva navrata posjetili učenike nižih razreda Osnovne škole Julija Kempfa, članovi Gim-lit skupine čitali su učenicima Ekonomske škole u Požegi, a članovi Medijsko-novinarske skupine čitali su štićenicima Doma za starije i nemoćne u Požegi. Na taj su način u projektu čitali različitim dobnim skupinama (djeca, mladi, starije osobe). Uz aktivnosti čitanja organizirane su i literarne radionice te donacija knjiga.

 

 

Literarci u gostima

Učenice Marija Čokrlić, Mia Martinović i Marta Čiko sa svojom su voditeljicom profesoricom Kristinom Lešić posjetile Ekonomsku školu u Požegi. Susret se održao 11. svibnja 2023. godine u trajanju jednog školskog sata uz program čitanja vlastitih literarnih tekstova te provođenja triju radionica kreativnog pisanja s učenicima. U susretu je sudjelovalo ukupno 27 sudionika (22 učenika Ekonomske škole i njihova profesorica Marija Šag-Sadilek).

Onceupon a time...1686082343605

Učenice 1. razreda Nina Gadžić, Nera Bakić i Veronika Vidmar čitale su bajku i basnu učenicima 1. i 2. razreda produženog boravka u OŠ Julija Kempfa. Školske knjižničarke Anamarija Ivčetić i Ivana KajinićČenić dogovorile su suradnju s učiteljicama Anitom Franjić i Valentinom Legac te ravnateljicama obiju škola.

Nakon uvodnog razgovora i motivacije za učenike, slijedilo je čitanje bajke Crvenkapica, ali na engleskom jeziku, Litlle Red Riding Hood te Ezopove basne o Lavu i Mišu, The Lion andthe Mouse. Učenici su pozorno slušali te gledali slike koje prate radnju na pametnoj ploči. Nakon čitanja, slijedio je razgovor s knjižničarkom o tome kako su im se svidjele bajka i basna te jesu li prepoznali neke riječi. Zatim su rješavali radne listiće gdje su trebali spojiti riječi sa sličicom. U tome su im pomagale gimnazijalke. Po završetku zadatka, učenici su na poleđini listića nacrtali ono što im se najviše svidjelo u pričama.Mali su đaci bili oduševljeni posjetom jer jako vole slikovnice, a još više vole kad im se čita i to s užitkom!

IMG 20230511 144511

Srdačan susret sa starijima

Članovi Medijsko-novinarske skupine u sastavu Filip Odobašić, Dana Damjanović, Leona Pospišil, Irma Tir i Marija Maglajić u pratnji profesorice Marije Mrkojević posjetili su Dom za starije i nemoćne u Požegi. Susret se održao uz dogovor i suradnju s glavnom medicinskom sestrom Majom Župan. Okupio se popriličan broj zainteresiranih štićenika Doma. Učenici su čitali kratke priče suvremenih književnika poput EphraimaKishona, Itala Calvina, Ivane Bodrožić, a bilo je tu i autorskih radova poput zavičajnog putopisa Blatnim stazama papučkim (Marija Maglajić). Učenici i njihova pratnja bili su oduševljeni toplom dobrodošlicom koju su im priredili u Domu.

Na kraju čitanja, čitaonici Doma učenici Gimnazije i njihove profesorice doniralesu knjige.Učenici i njihove mentorice ovu školsku godinu privode kraju obogaćeni navedenim susretima sa željom da se oni nastave i u idućoj školskoj godini.

Tekst: Medijsko-novinarska skupina

Fotografije: različiti autori (I. KajinićČenić, A. Ivčetić, K. Lešić, M. Mrkojević)