Breadcrumbs

Subota, 26 Veljača 2022 18:55

Nacionalni susret oko 70 nezavisnih župana, gradonačelnika, načelnika izabranih na lokalnim izborima

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

Lokalna politika ima izravan utjecaj na živote građana, a ujedinjeni nezavisni čelnici nude konkretna rješenja -  

ZAGREB – Danas je u Zagrebu održan dvodnevni Polugodišnji nacionalni susret nezavisnih župana, gradonačelnika, načelnika te predstavnika lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava u organizaciji Udruge nezavisnih. Središnji skup okupio je više od 70 nezavisnih predstavnika lokalnih vlasti, od čega preko 40 župana, gradonačelnika i načelnika iz cijele Hrvatske.

Udruga nezavisnih okuplja nezavisne župane, gradonačelnike, načelnike i članove predstavničkih tijela  županija, gradova i općina kako bi se osigurala platforma za međusobno povezivanje, razmjenu iskustava i dobrih praksi te rješavanja pitanja koja spadaju pod njihovu ingerenciju. Udruga je nastala 2017. godine s ciljem promicanja lokalnog razvoja kroz zajednički nastup nezavisnih lokalnih čelnika i aktera prema javnim i državnim institucijama, ali i zbog sudjelovanja u oblikovanju zakonodavnih okvira koji izravno utječu na djelokrug rada lokalnih i područnih (regionalnih) samouprava.

„Prošli lokalni izbori pokazali su stvarnu snagu nezavisnih kandidata. Izabrani su kao pojedinci, birači su dali glas njihovom imenu i prezimenu, s punim povjerenjem da će ti ljudi zbilja rješavati pitanja koja direktno utječu na kvalitetu života građana. Udruga nezavisnih im omogućava da u svom radu i nastojanju da unaprijede zajednicu ne budu usamljeni, već da ujedinjeno djeluju oko problema koji su im zajednički. Rekao bih da je udruga instrument koji nezavisnima daje priliku da budu ravnopravan partner svim resornim institucijama, da ih se doista posluša i čuje kad su u pitanju teme vezane uz djelokrug njihovog rada“, izjavio je Marko Jelić, supredsjednik Udruge nezavisnih i župan Šibensko-kninske županije.

Osim umrežavanja i pružanja stručne podrške usmjerene na osnaživanje lokalnih zajednica, Udruga nezavisnih kroz suradnju s nadležnim tijelima na nacionalnoj razini želi poboljšati realizaciju projekata važnih za lokalnu samoupravu. Stoga su se ujedinili kako bi se njihov prijedlozi čuli i uvažili, a krajnji cilj – dobrobit građana u njihovim sredinama postao stalan interes svih ključnih dionika.

„Veseli nas vidjeti odaziv nezavisnih lokalnih čelnika na našu konferenciju. Respektabilan broj sudionika pokazuje kako je Udruga nezavisnih prepoznala potrebe župana, gradonačelnika i načelnika, koji zbog nepostojanja stranačke platforme teže dolaze do informacija i znanja koja su im potrebna za njihov rad. Upravo je to naš cilj – pružiti im mogućnost da se educiraju, međusobno povežu te kroz zajednički dijalog pronađu najbolja rješenja za jedinice kojima upravljaju“, rekao je Branimir Karačić, izvršni koordinator Udruge nezavisnih.

Prvi dio programa ovog susreta posvećen je stručnom savjetovanju na temu lokalnog upravljanja trgovačkim društvima i financiranju lokalne i područne (regionalne) samouprave nakon čega je uslijedilo predavanje o dobrim praksama u upravljanju lokalnim i područnim (regionalnim) samoupravama kao i razmjena iskustava, a susret je završio panel-diskusijom u kojoj će svoj doprinos dati nezavisni lokalni čelnici. Raspravljat će se o daljnjim planovima i aktivnostima Udruge nezavisnih, kojih je, sudeći prema interesu sudionika, zaista mnogo.