Nedjelja, 09 Veljača 2014 21:07

Realizacija Plana 21 Kukuriku koalicije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEŠKI SDP NA RADNI SASTANAK POZVAO MINISTRE  -

POŽEGA – Na polovini mandata Županijski odbor SDP-a Požeško-slavonske županije, proširen s predsjednicima gradskih i općinskih odbora, vijećnicima županijske skupštine, vijećnicima gradskih i općinskih vijeća pozvao je članove Vlade RH i ministre da im obrazlože Realizaciju Plana 21 Kukuriku koalicije. IMG 7915Uz analizu realizacije potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture dr. sc. Siniša Hajdaš Dončić, zamjenik ministra zdravlja mr. sc. Marijan Cesarik istakli su pred 80-tak okupljenih u požeškom Hotelu Grgin dol i koje se zadaće stavljaju pred rukovodstvo i članstvo SDP-a u izbornoj godini, kada nam slijede izbori za EU parlament, te izbori za predsjednika RH.
 - Nakon pola mandata naše Vlade, i dvije godine koje su ispred nas mi smo htjeli sumirati rezultate, dakle što je to što smo napravili u ove dvije godine, a napravili smo izuzetno puno. Na prvi pogled ne izgleda, ali trebalo je srediti stanje u državi, društvu, trebalo je napraviti reda, stvoriti podlogu i osnove da bismo mogli krenuti dalje i izvući ova kola iz gliba u koja nas je uvela prethodna Vlada, odnosno vlada u dva mandata. Znali smo da je to teško stanje, ali doista da je tako teško, to doista znali nismo – rekao je domaćin sastanka, Zdravko Ronko, predsjednik ŽO SDP-a i saborski zastupnik, koji očekuje da se svi članovi osposobe i dobiju poticaj za angažman za izbornu godinu. IMG 7911– Od 22. veljače, od stranačke konvencije, bit će početak kampanje naše koalicije koja će pokušati napraviti najbolji mogući rezultat na EU izborima. U svim županijama održat ćemo slične sastanke, razgovarati s članovima stranke a nakon toga će uslijediti aktivnosti u gradovima diljem Hrvatske, kada će svi saborski zastupnici i ljudi iz rukovodstva stranke biti uključeni u prezentiranje napravljenoga i razgovora s građanima na terenu – rekao je ministar Ranko Ostojić. Iz Požeško-slavonske županije nitko neće biti na listi za europske izbore.  
Ministru Dončiću je bilo postavljeno pitanje zašto i koliko će kasniti rekonstrukcija pruge Pleternica-Čaglin-Našice kojom se ne prometuje već treću godinu, a koju okolno stanovništvo i gospodarstvo željno očekuju. – IMG 7913Postoji sustav javne nabave koji je obvezan za sva javna poduzeća. Novac nije problem u HŽ infrastrukturi – rekao je ministar Dončić, a nadopunio ga je Zdravko Ronko, koji je započeo s pregovorima oko rekonstrukcije tog pravca prije nekoliko godina. – Točno je da je jednim dijelom došlo do usporavanja radova na pruzi. Problem je nastao onoga trenutka kada smo ostali bez pragova, i u cijeloj državi ovog trenutka nemate dovoljno pragova da biste mogli napraviti potrebne radove. Veliki su radovi na željezničkoj infrastrukturi u državi i jednostavno nema dovoljno materijala. Kako smo sada dobili jedan dio pragova, za oko 600 metara, dovezeni su na trasu i slijedeći mjesec započinju radovi, a do kraja godine ipak će biti dovršena pruga Požega-Čaglin-Našice.
IMG 7938Ministar Dončić je odgovorio i što se poduzima da Požega izađe iz prometne izoliranosti i dobije konačno poveznicu brzim putnim pravcem s autocestom. – Što se tiče brze ceste Pleternica-Požega-Brestovac u tijeku je izrada projektne dokumentacije, lokacijske i građevinske dozvole. Sve županije su u održavanju cesta ravnomjerno zastupljene. U 2013. godini što se tiče ukupnog ulaganja u ceste 14 milijuna kuna, za radove na rekonstrukciji 14 županijskih cesta.
Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić je istakao da on kao ministar nema nikakvog utjecaja na rad policije u slučaju sisačke županice. – Ministar unutarnjih poslova ne rukovodi, ne naređuje, ne zaustavlja niti može imati utjecaj na istraživanja. Hrvatska je uređena zemlja, a ministar se nema pravo miješati u rad policije. Policija je zaista istraživala, provjeravala, a o svemu vas može izvijestiti DORH RH – rekao je ministar Ostojić.
IMG 7933Burni događaji u BiH po mišljenu Ostojića neće imati veliki utjecaj na Hrvatsku.  - Nikome nije dobro da zaziva takvu stvar, to je ipak žalosna slika i sigurno nema opravdanja za onakvo nasilje, paljenja i sukobe s policijom. Hrvatska je daleko od toga, svi oni koji bi takav scenarij priželjkivali ne žele dobro ni vlastitoj zemlji. Stoga je moj poziv da svatko ima pravo na izražavanje svoga nezadovoljstva, ali kod nas u zemlji imamo red, slobodno svatko može izraziti svoje nezadovoljstvo, ali ostaje da se vlast promijeni na slijedećim izborima. Nikao rješenje nije nasilje. Nama su ta događanja izuzetno važna jer smo susjedna zemlja i zbog obveza koje Hrvatska ima prema Hrvatima u BiH i pratimo situaciju. Hrvatska Vlada je pozvana na mir i nenasilje u BiH – rekao je ministar Ostojić koji je najavio veću učinkovitost i efikasnost policije u svim županijama, koji će se isprobati kroz pilot projekt koji je krenuo u radu policijskih postaja 3. kategorije. Taj projekt će pokazati da li je dobro što je smanjen dio radnog vremena u policijskim postajama a povećan onaj na terenu, od čeka očekuju bolje rezultate.