Srijeda, 01 Studeni 2023 13:08

Idejno rješenje Spomen područja logora Bučje: „Logor Bučje ne smije ostati u mraku“

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

PAKRAC - U nazočnosti požeško-slavonske županice Antonije Jozić te gradonačelnice Grada Pakraca i saborske zastupnice Anamarije Blažević predstavljeno je idejno rješenje uređenja Spomen područja Logor Bučje. Autor rješenja uvaženi je hrvatski arhitekt Andrija Rusan koji je u Gradskoj vijećnici Grada Pakraca prezentirao idejni projekt predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskoga rata i logorašima Bučja.

- Na inicijativu županice početkom godine smo krenuli razgovarati o tome da se prostor bivšeg logora Bučje uredi kako bi bio spomen područje koje će pružati trajno sjećanje na sve one koje još uvijek tražimo i na sve ono što se događalo ovdje. Svi znamo da je to prvi srbočetnički logor na području Republike Hrvatske. Ovaj projekt ima dodatan značaj jer će njime mlađe generacije koje dolaze poslije nas imati priliku saznati što se sve događalo na području naše županije i koliko je krvi proliveno za sve ono što mi danas imamo – rekla je Blažević.

4eeb67a0dfe87cb46b385aca5f00f9e9 XL

Kroz logor je prošlo više od 300 osoba i do današnjeg dana ne postoji cjeloviti popis o svima čija je tužna sudbina pisana u Bučju. Kako bi se trajno očuvao spomen na nemile događaje koje je hrvatski narod proživljavao devedesetih godina, Požeško-slavonska županija je kao naručitelj pokrenula inicijativu uređenja logora u spomen područje dužnog pijeteta, u sjećanje na žrtve ovog zloglasnog logora.

- Najvažnije je da vi danas vidite idejno rješenje i cijelu simboliku koja se prožima kroz projekt. Osim samog logora, Bučje je mjesto susreta tri brigade i točka na kojoj se spajaju branitelji Pakraca i Lipika s braniteljima Požeštine. Očekujemo sve vaše sugestije i kritike da kada dođemo do finalnog projekta i realizacije to bude projekt kojeg su naši branitelji i naši logoraši zaslužili. Ne želimo ići u smjeru u kojemu ćemo raditi drastične promjene, sve što je do sada napravljeno mora ostati, ali isto tako logor Bučje ne smije ostati u mraku, već treba svijetliti i jasno govoriti o sudbinama ljudi koji su kroz njega prošli – istaknula je Jozić.

Autor projekta Andrija Rusan istaknuo je kako sama arhitektura mora pričati jasne priče o svemu što je ovo područje proživjelo. Rusan je nakon predstavljanja idejnog rješenja pozvao prisutne da izraze svoje kritike, razmijene mišljenje s drugim braniteljima i logorašima, kako bi zajednički došli do arhitekture koja će biti dostojna povijesti logora Bučje.

- Neki bi rekli da je ovo malen zadatak, ali bih ja rekao da je ovo izuzetno važan zadatak. Glavni cilj idejnog rješenja je da pošalje poruku o onome što se u Bučju događalo i molim vas da budete otvoreni i direktni u svom razmišljanju i kritikama. Ideja projekta je da bude namijenjen svim ljudima, a prvenstveno vama koji logor Bučje osjećate u sebi – istaknuo je Rusan prilikom prezentacije rješenja.