Srijeda, 01 Studeni 2023 13:21

Izvanredna sjednica Gradskog vijeća grada Požege - usvojena Odluka o ublažavanju posljedica prirodnih nepogoda

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

POŽEGA - Na Izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Požege usvojen je prijedlogu Odluke o raspodjeli sredstva pomoći za ublažavanje i uklanjanje i posljedica prirodnih nepogoda nastalih u srpnju 2023. godine.  

Podsjetimo, područje grada Požege dana 19. srpnja 2023. godine pogodilo je snažno nevrijeme popraćeno olujnim i orkanskim vjetrom, pri čemu su nastale velike štete na stambenim, poslovnim, zdravstvenim, odgojno-obrazovnim, kulturnim i drugim zgradama, na poljoprivredi, automobilima te na infrastrukturi na području grada Požege. Županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić proglasila je prirodnu nepogodu Odlukom od 24. srpnja 2023. godine. Sukladno tome, te na temelju zaključaka sa sastanaka s čelnicima jedinica lokalne samouprave, Vlada Republike Hrvatske osigurala je dodatna sredstva za sanaciju šteta. Sukladno odlukama kojima su dodijeljena sredstva od strane Vlade Republike Hrvatske, te utvrđenim kriterijima za dodjelu sredstava Odlukom Požeško-slavonske županije, bilo je potrebno da Gradsko vijeće Grada Požege donese Odluku o načinu raspodijele sredstava pomoći vlasnicima oštećenih građevina. 

Ukupna prijavljena šteta na području Požeško-slavonske županije iznosi 14,8 milijuna eura, pri čemu se u evidentiranim prijavama čak 8 milijuna eura odnosi na prijave od strane fizičkih osoba dok su štete u visini od 6,8 milijuna eura prijavili gospodarstvenici, tjela javne vlasti i neprofitne organizacije.U registru je evidentirano ukupno 3,2 milijuna eura šteta na obiteljskim i višestambenim zgradama većinom u vlasništvu fizičkih osoba od kojih je 93 posto neosigurano. Odlukom se predlaže da se 2,9 milijuna eura raspodjeli po kriterijima do 60% iznosa prijavljenih šteta na obiteljskim i višestambenim neosiguranim objektima u vlasništvu fizičkih osoba, te do 100% vrijednosti troškova koje su imale jedinice lokalne samouprave i službe civilne zaštite za nužnu sanaciju stambenih objekata u vlasništvu fizičkih osoba i troškove sakupljanja i zbrinjavanja otpada od sanacije šteta uzrokovanih prirodnim nepogodama. 

Na području grada Požege bilo je nešto manje od 400 prijava, a šteta je procijenjena na 506.432,26 eura, dok je za iznos za isplatu 488.872,03 eura. Građani Požege isplatu mogu očekivati najkasnije do početka idućeg tjedna.

Fotografija: rva