Nedjelja, 07 Lipanj 2015 12:25

Širokopojasni internet za svaki dom

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

SASTANAK GRADA KUTJEVA I PREDSTAVNIKA FAKULTETA IZ OSIJEKA I ZAGREBA -

 KUTJEVO - Početkom tjedna gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir ugostio je po prvi puta predstavnike fakulteta iz Osijeka i Zagreba, dr. sc. Dražena Lučića iz HAKOM-a te prof. dr. emeritus Radoslava Galića. Sa gradonačelnikom su razgovarali o strategiji razvoja gospodarstva i edukaciji za korištenje EU projekata, te o pripreme grada Kutjeva za korištenje EU projekata za Širokopojasne pristupe internetu za svaki dom.

- Kutjevo ima snažan brend, a to su prije svega poznata kutjevačka vina, no ono što nam nedostaje zasigurno je jači marketing - rekao je Budimir.

 - Ima program potpora za razvoj širokopojasnog pristupa internetu na područjima od posebne državne skrbi, a znamo da pristup internetu je jedan od glavnih preduvjeta razvoja gospodarstva. Ono što je meni osobno žao je to da je Požeško-slavonska županija, iako nije toliko ruralna, negdje na začelju po gustoći priključaka širokopojasnom pristupu internetu. Sve je danas multidimenzionalno i nemoguće je razvijati samo jednu granu gospodarstva, a da ostali preduvjeti nisu ispunjeni - rekao je Dražen Lučić iz HAKOM-a te dodao kako novca ima samo treba malo pameti i organizacije da se izvuče bilo kroz javno privatno partnerstvo, fondove EU ili samostalno financiranje

 HAKOM je za razvijanje širokopojasnog interneta osigurao 100 milijuna kuna vlastitih sredstava te sada nastoje animirati i upoznati jedinice lokalne samouprave kako doći do novca osiguranog za taj projekt.

Tekst/foto: Vanja Protić