Četvrtak, 29 Listopad 2015 14:55

Održana radionica za službenike informiranja u tijelima javne vlasti

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

KAKO ODGOVORITI NA PITANJA PO PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA -

POŽEGA – Zakon o pravu na pristup informacijama u tijelima javne ovlasti donio je nove mogućnosti građanima, a ponajviše novinarima i medijskim djelatnicima, da pitaju i saznaju brojne informacije. Djelatnicima u općinama, gradovima, županiji, tvrtkama i ustanovama u vlasništvu općina i gradova, komunalnim tvrtkama i drugima stvorilo je i stvara niz problema u davanju potrebnih informacija. Zakon, kao i svaki zakon ima i svoje kaznene odredbe po kojima se izriču i sankcije, pitanje rokova ili čak uopće davanja informacija stvorilo je u nekim slučajevima i probleme, pa se tom pitanju prišlo na jedan stručan način, organizacijom radionice, koju je u Požegi pohodilo 40- tak djelatnika s područja Požeško-slavonske županije.

Grad Požega je organizirao edukaciju u suradnji s Uredom Povjerenice za informiranje RH, a radionicu su vodile mr. sc. Dubravka Bevandić, dipl. iur., voditeljica Službe za zaštitu prava na pristup informacijama i stručna suradnica Ivana Banjavčić, mag. odnosa s javnostima.

- Povjerenik za informiranje je neovisno tijelo koje prati, promiče i nadzire ostvarivanje prava na pristup informacijama, drugostupanjsko je tijelo i u svom ustroju ima inspekcijsku službu. Ured prije svega rješava žalbe, kada tijela javne vlasti ne riješe zahtjev za pristup informacijama u zakonskom roku od 15 dana, iznimno 30 dana, ili kada tijelo javne vlasti uskrati informacije. Novinar kao i svaki drugi građanin može koristiti IMG 5140Zakon o pravu na pristup kako bi došao do potrebnih informacija. Jasno da je medijima informacija potrebna odmah i sada, posebno novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom. Novinarski upiti su takvi da traže odgovore, materijalizirane informacije, dokumente, zapisnike ili neki drugi zapis podataka. Ukoliko netko ne riješi zahtjev za pristup informacijama u zakonskom roku, obveza Povjerenice je zatražiti očitovanje zbog čega to nije riješeno i tijelo javne uprave nam mora odgovor dostaviti u kratkom roku zbog čega nije riješen zahtjev – istakla je Dubravka Bevandić, koja dodaje da takvih postupanja ima, te da je protiv nekih, konkretno u desetak slučajeva, pokrenut je i prekršajni postupak zbog uskraćivanja traženih informacija.

Sudionike radionice pozdravili su predsjednik Gradskog vijeća grada Požega, Nino Smolčić i požeški gradonačelnik Vedran Neferović. - Želja nam je biti na dispoziciji onima koji zatraže određenu informaciju. Sigurno ćete se i vi sretati sa željom javnosti da zna ono što se radi i što se događa u upravi ili ustanovama gdje radite. To je dio današnjeg načina života, kada se traži informacija. I mi u Gradu nastojimo dati i biti otvorenih vrata u tom pristupu, iako često nije moguće zbog ograničenja biti istog dana na usluzi. Od početka našeg rada nastojimo puno otvorenije surađivati s građanima, udrugama, političkim strankama, kad je u pitanju informiranje o svemu što se događa i u gradskoj upravi.

Tekst/foto: Vladimir Protić