Petak, 30 Listopad 2015 10:23

Civilne, braniteljske i udruge u kulturi mogu dobiti potpore

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA OTVORILA NOVE NATJEČAJE ZA SUFINANCIRANJE PROJEKATA -

POŽEGA – I proteklih godina sve udruge na području županije, od civilnih, humanitarnih, udruga u kulturi do braniteljskih udruga dobivale su potpore za svoje predložene projekte, a u istim iznosima mogu tražiti potpore za svoje projekte i ove godine. Mogu se javiti na natječaje koje upravo raspisuje Požeško-slavonska županija, ali samo udruge koje zadovoljavaju sve uvjete koje od njih traži Zakon o udrugama. Natječaje je najavio požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

– Prije sjednice Skupštine, na kojoj ćemo definirati proračun županije za 2016. godinu otvaramo natječaje na koje se mogu kandidirati udruge i predložiti svoje projekte. Pozivamo sve, civilne, udruge u kulturi i braniteljske udruge da se jave, jer nismo smanjili sredstva niti kune, bez obzira na probleme koje imamo u proračunu. Ostajemo sa 170 tisuća kuna za udruge civilnog karaktera i s 190 tisuća kuna za braniteljske udruge s velikom nadom, da će se od slijedeće godine ostvariti, te da ćemo na rebalansu iduće godine moći povećati ta sredstva. Udruge, pogotovo braniteljske imaju obvezu skrbiti se za svoje članove.

Pročelnica odjela za društvene djelatnosti dr. sc. Vesna Vlašić istakla je da će natječaji biti otvoreni odmah, a da se prijave mogu uputiti u roku od 30 dana. Kako ima dosta novina za Udruge po novom Zakonu o udrugama, postoji i nekoliko novih obrazaca i uvjeta koje treba popuniti u samoj prijavi.

– Financirat ćemo prema zakonu isključivo projekte udruga koje su usklađene sa zakonom. Na našem području imamo prijavljenih 49 udruga humanitarno-socijalnih od kojih smo prošle godine financirali 23, jer ostali nisu imali programe. Udruga proisteklih iz Domovinskog rata imamo 39 registriranih, a 26 smo sufinancirali, pa pozivamo i one koji se prošle godine nisu javili a imaju programe shodne uputama da se jave.

Župan Tomašević najavio je da je otvoren i natječaj za ogrjev u 2015. godini, za ovu zimu na području Požeško-slavonske županije u iznosu od 1,48 milijuna kuna za 1560 korisnika. – Na temelju prijava općina i gradova kojem oni šalju, županija raspoređuje sredstva, a na temelju evidencije Centra za socijalnu skrb. Po korisniku to je 950 kuna. Do sada je primljeno od općina i gradova glavnina prijava, ali ima još razlike i mogu se podnijeti prijave. Sredstva su osigurana i pozivam građane koji imaju pravo na taj oblik potpore neka se prijave u svoje općine i gradove. Ovo je jedino ispravan put da ostvare ovaj oblik pomoći.

Tekst/foto: Vladimir Protić