Banner 750x94 panonika

HOE WebBanneri 750x250

Breadcrumbs

Nedjelja, 04 Lipanj 2023 09:26

Vrlo bogati ovogodišnji "Festival graševine" uz vinske radionice, sajam, utrke traktora, vinski maraton i vinsku alku

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

KUTJEVO - Grad Kutjevo i Trg Graševine bili su domaćin još jednog izdanja "Festivala Graševine, a ovogodišnji je sadržavao posebno bogat program koji je održan tijekom cijelog dana, a završio kasnovečernjim koncertom Harisa Džinovića.  Festival graševine posjetiteljima je ponudio brojne zanimljive sadržaje od dopodnevnih vinskih radionica i Salona vina sa svim šampionskim vinima iz proteklih Festivala graševine. Poslije podne na Trgu graševine bio je postavljen i Eno-gastro sajam sa brojnim štandovima vinara koji su uz kupljenu čašu nudili na degustaciju svoja vina. Na štandovima je bilo i proizvođača hrane, kućnih potrepština, nakita i dr. ali i gastro ponude za one koji su ogladnjeli.

Posebnost koja zaokuplja najviše djece ali i mama, tata i djedova i baka je Dječja utrka traktora, koja se ove godine vozila u dvije kategorije, do 4. godine i preko četiri godine starosti djece, ne traktora. Naravno da su uz stazu koja je i malo krivudala kao na pravim utrkama žustro i vatreno navijali svi a mame i tate čak trčale uz vozače i davali im upute. Na kraju su najbrža bila dva Mateja – u kategoriji mlađih natjecatelja to je bio Matej Vulinović a u kategoriji starijih Matej Štajduhar. Obojica su iz Kutjeva a kao pobjednici dobili su prigodne darove koje im je uručila voditeljica Turističke zajednice Anita Majstorović.

Posebno zanimljiv ove godine je bio Vinski maraton za koji se prijavilo preko trideset ljubitelja vina i vinskog btrčanja. Većina su bili ‘domaći’ iz Kutjeva i okolice a nekolicina su bili i međunarodni gosti iz Kolumbije, Brazila, Ukrajine i Bosne i Hercegovine.
Vinski maraton se odvijao na način da su natjecatelji trebali obići šest kutjevačkih vinarija – Čamak, Perak, Krauthaker, Kutjevo d.d., Tandara i Sontaki, svagdje kušati vino i potom doći na Trg graševine gdje su im se mjerili promili alkohola u krvi. Znači nije bilo bitno doći baš prvi, nego se brzina kombinirala s količinom alkohola koju je pokazao "drager" u koji su puhali dolaskom na cilj. Znači oni koji su se dobrano "namučili" oko degustacije vina na kontrolnim vinarijama imali su veće šanse za pobjedu.
Pobjednik je na kraju bio Kutjevčanin Filip Nemec s napuhanih 2,46 promila, drugi je bio Karlo Vidaković iz Našica s 2,05 a treći Martin Buzuk iz Bjelovara s 2,02 promila, iako je na cilj prva stigla Brigita Vinković iz Našica, najbrža ali na žalost i najtreznija, jedna preko=,5 promila alkohola. Najbolji su nagrađeni nagradama organizatora.

Posebno je zanimljiva bila i po prvi puta održana "Vinska alka" u kojoj je prvih 9 natjecatelja pokušalo u vožnji biciklom pogoditi stiliziranu alku u obliku vinske čaše, koja je također imala mjesto za pogodak u "sridu" ili po koji punat. Bilo je dosta pogodaka  u "ništa" dok se nisu malo bolje zagrijali alkari, pa je bilo i pogodaka u sridu. Za prvi puta i nepoznanicu bilo je dosta natjecatelja, da se može ocijeniti da je ovo natjecanje zanimljivo i da će se već iduće godine prijaviti više natjecatelja. Bilo je zanimljivo, publika je zdušno navijala a na kraju – prvi ‘slavodobitnik’ kutjevačke Vinske alke postao je Zagrepčanin Hrvoje Capan. Drugo i treće mjesto osvojila su dva Kutjevčanina: Vlado Previšić i Tomislav Ketović.

Za održavanje Festivala graševine zaslužni su Grad Kutjevo, Turistička zajednica Grada Kutjeva, Požeško-slavonska županija, Turistička zajednica Požeško-slavonske županije, Europska razvojna agencija Kutjevo, Udruga Kutjevački vinari i Kutjevo d.d., a zabavljali su sve posjetitelje Tamburaški sastav "Paori" i na kraju od 22 sata veliki i dobro posjećeni koncert Harisa Džinovića.