Ponedjeljak, 05 Lipanj 2023 08:47

Održane 15. Izložba konja i 19. Revijalna utakmica u vožnji zaprega "Zlatne grive Zlatne doline"

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

"ZLATNE GRIVE ZLATNE DOLINE" Mihaljevci 2023. 

MIHALJEVCI - Proteklog vikenda u požeškom prigradskom naselju Mihaljevci održana je tradicionalna priredba „Zlatne grive Zlatne doline - Mihaljevci 2023.” U sklopu spomenute priredbe održana je 19. revijalna utakmica u vožnji zaprega i 15. izložba konja, čiji je organizator Konjogojstvena udruga „Vallis Aurea” iz Požege. Sve natjecatelje, goste i uzvanike te brojne posjetitelje pozdravio je mpredsjednik Udruge Damir Pavković.

U Mihaljevce su došli i brojni gosti, među kojima predstavnici više konjogojskih udruga iz Slavonije i sjeverne Hrvatske, predsjednik Saveza hladnokrvnih konja RH Miško Šklempe, načelnik Sektora za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede dr. sc. Mato Čačić i zamjenik gradonačelnika Požege, dr. sc. Borislav Miličević koji je i otvorio manifestaciju.

- Pozdravljam vas u ime gradonačelnika Željka Glavića i Grada Požege koji će i ubuduće podupirati rad Konjogojstvene udruge "Vallis Aurea" Požega i davati podršku ovoj manifestaciji. U Slavoniji kažu kako se uz konja vojevalo i ljubovalo, rađalo i umiralo, no konjogojstvo se prenosilo s generacije na generaciju - tome svjedočimo i ove godine. Otvaranje ove 15. Izložbe konja i 19. Revijalne utakmice u vožnji zaprega "Zlatne grive Zlatne doline" 2023. godine, te sve više mladih uzgajivača konja iskazuje mi nadu kako ćemo se vidjeti i ove godine - poručio je Miličević na otvaranju manifestacije.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede Mato Čačić je istakao da je jedino kod konjogojaca broj novih grla u povećanju kao i ukupan broj konja, što je jedina svjetla točka u stočarstvu, jer su sve ostale uzgojne grane stočarstva u padu po broju grla.

Nakon izložbe i ocjenjivanja konja, uslijedila je dodjela nagrada pobjednicima te izbor najljepše svatovske zaprege, utakmica preciznosti, utakmica brzine, natjecanje u jahanju, natjecanje u vuči klade s jednim konjem i parom konja.

Za najljepše uređenu zapregu proglašena je je ona vlasnika Zdravka Tijana iz Velike, drugoplasirana je vlasnika Marija Kube iz Jakšića, a treća Damira Pandžića iz Donjih Emovaca.