Nedjelja, 01 Lipanj 2014 14:00

Veličani po peti puta postavili Najduži stol

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

U SKLOPU TRODNEVNE MANIFESTACIJE ČUVAJMO OBIČAJE ZAVIČAJA -

VELIKA – Ponovno se dobro jelo u Velikoj, gdje je drugi dan u sklopu trodnevne, 24. međunarodne manifestacije „Čuvajmo običaje zavičaja“ postavljen najduži stol po 5. puta u organizaciji Općine velika, TZ općine Velika i KUD-a Ivan Goran Kovačić iz Velike. Ove godine stol je bio nešto skromniji, dugačak nešto preko 700 metara sa stotinjak sudionika, udruga, KUD-ova, klubova, tvrtki, OPG-ova, vinara, lovaca i ribiča, te veličkih obitelji koji su na stol iznijeli domaće i autohtone proizvode, jelo i piće svoga kraja, ili karakteristično za njih. Još na trećem stolu prije dvije godine postignut je rekord od 1.000 metara stola punog hrane i pića, no ova recesija stol je malo smanjila. – No mi ne odustajemo, a nakon što prođe ova kriza nastavljamo s rušenjem rekorda Najdužeg stola u Hrvata. Ove godine stol je bio nešto kraći, a na stolu smo uz sudionike imali oko 4.000 posjetitelja. za sve njih domaćini stolova osigurali su dovoljne količine hrane i pića, a i ove godine imali smo nekoliko posebnosti, stolove sa delicijama iz Poljske i Mađarske, te naše prijatelje iz Istre i Dalmacije sa morskim delicijama - rekao je direktor TZ općine Velika, Tomislav Galić.
Sve je započelo u 19 sati nakon pucnjeva topova mužara članova požeške Građanske straže, povijesne postrojbe Društva sveti Grgur koji njeguju staru tradiciju gradskih stražara Požege u živopisnim uniformama. Posjetitelji su kupnjom ulaznice-privjeska mogli uz šetnju kušati slana i slatka jela, te pića izložena na stolovima. Najviše je dakako bilo slavonskih mesnih delicija, slanine, kobasica, kulena, kulenove seke i slavonskih kolača, ali i lovačkog čorbanca, fišpaprikaša, i jela od slatkovodne ribe, ali i školjki, lignji i ostalih morskih plodova. Posebnost su bile mađarske ljute delicije, kojima su se i Slavonci pokazali kao vrsni ljubitelji. Sve je dva sata kasnije završilo velikim vatrometom i koncertom tamburaških bendova u velikom šatoru Zlatni vez, Zlatne strune i Zlatna dolina. Najduži stol posjetio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji je kušao delicije u društvu s veličkim načelnikom Vladom Bobanom i požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem.
Noć prije pred nekoliko tisuća posjetitelja svojim koncertom publiku je zapalila Opća opasnost i domaći tamburaški bend Veličke legende. Cijela trodnevna manifestacija 24. međunarodna smotra Čuvajmo običaje zavičaja završava smotrom folklornih društava, kojih ove godine nastupa 14, a osim slavonskih društava nastupaju i društva iz kontinentalne hrvatske, te KUD Rudar iz Raše, KUD Kralj Tomislav iz Biograda na Moru, ali i Hrvatska izvorna grupa iz Budimpešte, Gradišćanki Hrvati Kolo slavuj iz Beča, HKUD Matija Gubec iz Tavankuta u Vojvodini.