Utorak, 03 Lipanj 2014 15:44

U Iloku osvojili četiri medalje

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UČENICI TEHNIČKE ŠKOLE USPJEŠNI NA SAJMU INOVACIJA -

POŽEGA – Učenici Tehničke škole Požega ponovno su bili uspješni na 6. međunarodnom Sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih u Iloku na kojemu su u konkurenciji 39 učenika srednjih škola osvojili jednu zlatnu, dvije srebrne i jednu brončanu medalju. - Na sajmu smo nastupili sa šest učenika a troje od njih ostvarilo je direktan plasman na Međunarodni sajam inovacija ARCA 2014. u Zagrebu, koji se održava u listopadu. ARCA je inače najjači sajam inovacija za srednju i istočnu Europu. Neki učenici imaju sami svoje ideje, a nekada ih zajedno stvaramo ili ja kao mentor dajem ideje koje idu na usavršavanje jer nije svaka ideja uspješna. Dogode nam se pogreške na početku, a cilj nam je da učenici koji počnu raditi na jednom projektu da ga odrade do kraja - istakao je krivac za sve češće uspjehe učenika Tehničke škole, mentor Martin Kaprel, inž. strojarstva.

Za svoj elektromotorni skejtboard zlatnu medalju osvojio je učenik 3. razreda Dino Orešković - Napravio sam skejt koji ima električni motor i ne moram se više odgurivati nogom, a s njim skrećem onako kako se inače upravlja skejtom. Nakon punjenja akumulatora mogu se voziti 6 sati.

Srebrnu medalju osvojio je Matej Zeba za poluautomatsku pneumatsku presu kojom može izraditi podložne pločice i Karlo Mandić, učenik 3. razreda sa svojim modelom mini mlina za preradu cjelovitih žitarica s dozatorom i pokretnom trakom. Brončanu medalju osvojio je Josip Matijević, učenik 4. razreda za eko dozator za praškaste proizvode. Na natjecanje su još išli učenici Josip Šinko iz 2. razreda sa svojim modelom uređaja za recikliranje papira, te učenik Nikola Orešković, iz 4. razreda sa svojim modelom laboratorijskog izvora napona.