Ponedjeljak, 16 Lipanj 2014 11:12

Generacija koja je Gimnaziju pohađala 8 godina

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

POŽEŠKI GIMNAZIJALCI OBILJEŽILI 60 GODINA MATURE  -

POŽEGA – Sada već svi u poodmakloj dobi, no još uvijek vedri i veseli došli su na svoj redoviti sastanak obilježiti 60 godina od mature u Gimnaziji Požega. Bila je to generacija koja je maturirala školske godine 1953/54. po tadašnjem programu koji je imao nakon 4 godine osnovne škole 8 razreda gimnazije.
- Tada su bila 2 razreda, 8a u kojem je bila 21-na djevojka a razrednica im je bila profesorica Ljubica Koydl i 8b u kojem je bilo 28-am mladića a razrednik im je bio prof. Mijo Halvaks. Kako su to još bile poslijeratne generacije u razredu nas je bilo i starijih od 32. godišta, do mlađih koji su bili 36. godište. Gotovo svi su završili fakultete nakon gimnazije, a imamo ekonomista, pravnika, arhitekata, inženjera, liječnika, profesora, koji su se svojim poslom razišli svuda po Hrvatskoj i svijetu – istakao je Drago Ivanović, profesor geografije u miru koji je i radni staž odradio na požeškoj Gimnaziji, a bio je najmlađi učenik u svojoj generaciji.
Na obilježavanju je bio i akademik Božo Udovičić, koji je također zbog rata malo kasnije krenuo u školu, pa je u ovoj generaciji maturirao kao 20-godišnjak. Ukupno ih je na godišnjicu došlo 20.