Utorak, 16 Rujan 2014 11:57

Ustoličen četvrti slavonski episkop g. Jovan

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

SLAVONSKA EPARHIJA U PAKRACU DOBILA NOVOG EPISKOPA  -

 PAKRAC - Svečanošću ustoličenja novog episkopa g. Jovana proteklog vikenda u Pakracu Slavonska eparhija dobila je novog episkopa. Eparhija na ovom području postoji od 1697. godine kada je osnovana Pakračka eparhija, koja je od 1952. godine teritorijalno znatno proširena na regiju i dobiva ime Slavonska eparhija, a g. Jovan je četvrti episkop. Arhijerejsku liturgiju predvodio je njegova svetost patrijarh g. Irenej zajedno sa brojnim episkopima Srpske pravoslavne crkve. Ustoličenje je održano u Sabornom hramu Svete Trojice koji je podignut 1768. godine.
Ustoličenju su nazočili brojni predstavnici vjerskih zajednica iz Hrvatske, požeški biskup dr. Antun Škvorčević, đakovački biskup Đuro Hranić, te politički i državni predstavnici Republike Srbije i Republike Srpske. U ime Vlade Srbije, nazočio je prvi potpredsjednik Vlade Ivica Dačić, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik. Svečanosti je nazočilo i preko 2.000 vjernika s područja cijele bivše države Jugoslavije koji su iz daljih krajeva organizirano došli s dvadesetak autobusa.
Episkom Jovan Čulibrk rođen je 1965. godine u Zenici, studirao književnost u Banjoj Luci, na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao južnoslavenske jezike i književnost. Teologiju je studirao u Beogradu te diplomirao na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. u Cetinjskom manastiru, dobitnik je nekoliko društvenih priznanja i nagrada, te nagrade „Golda Meir“ u Jeruzalemu. Bavi se i glazbom, rock i pop glazbom. Magistrirao je u Jeruzalemu na historiografiji holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu vezanom uz neke aspekte antifašističke borbe u Jugoslaviji. Poznat je i pod imenom padobranac u mantiji, jer se bavi padobranstvom, dočasnik je 63. padobranske brigade u Nišu i do sada je imao 140 skokova.