Četvrtak, 18 Rujan 2014 12:31

O zaštiti prirode brinut će još 24 mlada čuvara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

PROMOVIRANA TREĆA GENERACIJA MLADIH ČUVARA PRIRODE  -

 SOVSKO JEZERO - Javna ustanova za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije u okviru svojih preventivnih i edukativnih djelatnosti i s ciljem razvijanja ispravne orijentacije prema prirodi već treću godinu organiziraju u osnovnim školama „Mlade čuvare prirode“. IMG 9149Učenici 7. razreda pohađaju obuku i praktičan rad na terenu uz učitelje i trenere iz Javne ustanove te se osposobljavaju za pravilno ponašanje u prirodi, snalaženje i orijentiranje u prirodi pomoću karte i kompasa, prolaze rad sa nadzornicima prirode – rendžerima, proučavaju lokacije zaštićenih prirodnih vrijednosti svoje županije, uče promatrati prirodu, njenu bioraznolikost i kako je očuvati, prepoznati vrste drveća po listu, prepoznati određene vrste ptica i dr.
- Učenici cijelo vrijeme obuke vode svoje radne bilježnice, a po uspješnom završetku edukacije osiguravamo im kape, majice, ruksake i radne bilježnice za dalji rad, dok ekipa iz škole dobiva dalekozor, kompas i povećalo za grupni rad. Iz svake škole, a ove godine je uključeno u program šest osnovnih škola, uključena su po četiri učenika, koji su dobili i diplomu i iskaznicu, te promovirani u „Mlade čuvare prirode“ – istakao je dr. sc. Ivica Samardžić, ravnatelj Javne ustanove i čestitao, te izrazio nadu da će netko od njih možda i svoj budući poziv vezati uz zaštitu prirode.
IMG 9164Promovirana su ukupno 24 „Mlada čuvara prirode“ iz OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica, Julija Kempfa Požega, Braće Radića Pakrac, Dragutina Lermana Brestovac, Grigora Viteza Poljana i Stjepana Radića Čaglin. Promociji je nazočio i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, koji im je uručio diplome. – Ponosan sam što ste vi najbolji u svojim razredima iz šest škola, od danas pa u buduće osobe koje će čuvati i braniti ovaj naš prelijepi prostor. Nalazite se na mjestu gdje su već davno neki ljudi zaključili da se ovaj prostor mora zaštititi i sačuvati, jer ono što smo posudili od nekih generacija prije nas, moramo sačuvati za buduće generacije. Vi ćete se brinuti o zaštititi prirode i u svojim školama, mjestima stanovanja i na drugim prostorima, a prenesite svima, svojim prijateljima, roditeljima neka ne bacaju smeće, neka ne uništavaju, nego da zajedno brinemo o prirodi – rekao je župan Tomašević, koji je mladima poželio da završe srednje škole i fakultete, putovati svijetom, jer treba vidjeti sve, ali neka se vrate u svoj kraj. – Nemojte dopustiti da vas netko uvjeri da je negdje ljepše, jer ne postoji ljepše zemlje od naše i našeg kraja. Završite škole i vratite se.
- Ovo su odlični učenici koji su uključeni i u rad naše učeničke zadruge Cucurbita koji su i tamo vrlo aktivni. Ovdje im se sviđa jer se veći dio nastave bazira na praktičnom radu izvan učionice i kabineta, u prirodi tako da je osjete, osluhnu, dožive u punini – rekla je Maja Davidović, nastavnica prirode, društva i biologije i voditeljica učeničke zadruge u OŠ Dragutina Lermana u Brestovcu.
IMG 9151Prvi puta sam ovdje na Sovskom jezeru i sviđa mi se, posebno zbog toga što je to ostatak Panonskog mora. Dopada mi se pomisao da budem mladi čuvar, mladi rendžer, a ovo naučeno ću primijeniti u svojoj sredini, uz rijeku Orljavu, u šumi, u školi, svojim kolegama u razredu koji će me poslušati - istakao je David Knežević iz Vilić Sela.
- Ovdje na jezeru mi se sviđa ova zaštićena priroda, ali i osjećaj da sam ja sada čuvarica te prirode, ovih staništa biljaka i životinja. Inzistirat ću da me u razredu učenici koji nisu prošli ovu obuku slušaju i ponašaju se u prirodi na moju preporuku. U školi se mora voditi računa da se ne zagađuje okoliši da se postavi više cvijeća – poručila je Irena Pojer iz Čaglina.
Mladi čuvari prirode u sklopu aktivnosti Javne ustanove sudjelovat će u promatranju prirode, brojanju zaštićenih vrsta biljaka, npr. kockavice koje ima samo još u nekim livadama i na močvarnim područjima, te u akcijama čišćenja prirode od utjecaja čovjeka.