Nedjelja, 21 Rujan 2014 10:29

Ivan Antoljak posljednji pećar u Požeštini

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

KALJEVE PEĆI RADI VEĆ 55 GODINA  -

 SULKOVCI – Kada vam treba urediti staru kaljevu peć ili ugraditi novu i modernu kaljevu peć niti u Požeštini to ne možete napraviti bez majstora pećara Ivana Antoljaka iz Sulkovaca. No on je posljednji majstor te struke, i nema mladih da ga naslijede, a kaljeve peći polako se vraćaju u modu, kako zbog svoje ljepote, kako zbog toga što se odlično uklapaju i u moderne interijere, a još više što se zbog obnovljivih izvora energije drvo kao gorivo vraća u naše domove.

Ivan Antoljak- Počelo je to sve 1961. godine kad sam krenuo na izučavanje zanata za pećara u Osijeku. Tada nekadašnja Osječka pećarija imala je 270 radnika, šegrta i naučnika koji su se školovali i obučavali za zanat koji je imao jako puno posla. nakon završenog zanata radio sam još sedam godina. Nakon toga sam pokrenuo svoj obrt a od 1977. godine preseljavam i obrt prijavljujem u Požegi. I tada je bilo puno posla, radio sam za nekadašnje veliko građevinsko poduzeće Pionir u Požegi, IGM Strmac u Novoj Gradiški, u Đuri Đakoviću u Slav. Brodu, za kvalitetne majstore uvijek je bilo posla, a kvaliteta radova u keramičarstvu i pećarstvu uvijek je donosila nove poslove – kaže Ivan Antoljak koji iako već dugi niz godina u mirovini još i danas radi kao jedini majstor pećar za kaljeve peći. On je iskoristio i blagodat novog zakona koji je dozvolio da umirovljeni obrtnici i dalje mogu voditi svoj obrt, pa, kako kaže radim po zakonu i mogu vam izdati račun, a na svoj rad daje i garanciju.

 - Radim sve vrste kaljevih peći, ali postavljam i keramiku, stepenice, i ostale radove na uređenju interijera gdje se koristi keramika. Iako se najviše uređuju i preuređuju stare kaljeve peći, jer oni koji ih imaju znaju njihovu vrijednost i blagodat, ali i isplativost takvog grijanja, možete naručiti da vam složim potpuno novu kaljevu peć prema vašoj ideji i mom nacrtu. Gotovih novih elemenata može se naručiti od proizvođača iz Bedekovčine i Vojvodine. Novitet unazad nekoliko godina je da u kaljevu peć ugrađujem i kotao za toplovod, koji možete raširiti po svom stanu ili kući, te sa jednog mjesta grijati pomoću radijatora i druge prostorije. To je posebno ekonomičan sustav – kaže Ivan Antoljak, kojega pomalo i žalosti što i jedan takav zanat pomalo nestaje, jer nema mladih ljudi, zapravo nemaju se niti gdje obučiti za pećara. Stoga često dobiva pozive da dođe urediti peć i s područja Slav. Broda, Našica, Nove Gradiške i ostalih slavonskih gradova. On je još unatoč 70-tak godina na plećima sposoban napraviti vam lijepu novu kaljevu peć, ali bi volio da se netko uz njega i nauči tom zanatu i nastavi ga. - Pa uvijek ćemo se morati grijati, a lijepa kaljeva peć koju mogu izraditi u raznim bojama i svakojakih oblika uvijek će osim topline u vaš dom donijeti i svoju ljepotu.