Četvrtak, 03 Rujan 2015 13:23

Koreografirani ples i običaji cijele Hrvatske

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

ČETVRTA VEČER AUREA FEST POŽEGA 2015. -

POŽEGA – Četvrta večer sedmodnevnog Aurea festa Požega 2015. na pozornicu na Trgu sv. Trojstva od 20 sati donijela je koreografirani ples i običaje cijele Hrvatske. Predstavili su ga ponajbolja folklorna društva iz Slavonije, GKUD Požega, Folklorni ansambl Brod, KUD Tena iz Đakova i HKUD Osijek 1862. iz Osijeka.

Ljepota i šarolikost narodnih nošnji, gizdave djevojke i snaše, ponosni baje, atraktivne koreografije pjesme i plesa, prikaz starih običaja oduševili su i izazvali burni pljesak, na žalost malobrojne publike, jer su se svi uputili na snimanje serijala HTV-a Lijepom našom koji je sniman u sportskoj dvorani od 21 sat. Nakon prvog izlaska sva četiri folklorna društva kiša je nakratko prekinula program, koji se kasnije nastavio.

GKUD Požega je na pozornicu postavio pjesme i kola Posavine, te dio starogradske baštine kroz koreografiju starog splitskog plesa. Brodski folkloraši prikazali su u prvom izlasku pjesme i plesove Korduna, a u drugom izlasku običaje Bunjevaca. Đakovački folkloraši prikazali su običaje, pjesme i ples Baranjskih svatova te ples Hrvata iz Mađarske. Osječki folkloraši prikazali su svatovske običaje Podravine i običaje Bunjevaca.

Tekst/foto: Vladimir Protić