Ponedjeljak, 19 Listopad 2015 13:27

Na 5. Pudarijadi obrali vinograd udruge

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

UDRUGA VINOGRADARA, VINARA I VOĆARA „VINO-KAP“ KAPTOL -

KAPTOL – Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Vino – kap“ iz Kaptola i okolnih naselja održali su svoju 5. Pudarijadu, manifestaciju kojom obilježavaju kraj berbe grožđa ali i daju priznanje onima koji su grožđe u vinogradima čuvali od ptica i štetočina. To je tradicija koja se održava dugi niz godina u vinogradima, ali je jedno vrijeme nestala i na pudare se zaboravilo. Taj običaj se vratio sa ponovnom revitalizacijom vinograda u kaptolačkom kraju, ali i sa štetama i nestankom grožđa pred berbu. Kaptolčani su kroz udrugu obnovili i običaj pudara i čuvanja vinograda u vrijeme berbe, a za kraj su pripremili feštu za pudare i sve članove udruge.

- Kako smo prije nekoliko godina posadili i vinograd udruge u kojemu svaki član udruge ima svoj čokot, taj vinograd cijele godine obrađujemo, bilo je i potrebno da oberemo i grožđe koje je u njemu rodilo. Ovo je bila prva naša berba u vinogradu, a sa urodom smo bili više nego zadovoljni, naravno ne s količinama koje su primjerene malom vinogradu, nego s kvalitetom grožđa, jer je naša graševina pokazala 102 eksla. Grožđe smo na tradicionalni način preradili u mošt i od njega ćemo praviti vino Udruge – istakao je Ferdinand Novak, predsjednik kaptolačkih vinara.

Na Pudarijadi se ekipe pudara takmiče i u pripremanju najboljeg i najukusnijeg kotlića, a za pudarski kotlić je karakteristično da nema određenog recepta, jer pudar za vrijeme svoje dužnosti u vinogradima kuha ono što pronađe, ulovi ili ubere u prirodi. Stoga je svaki kotlić i iznenađenje za one koji ga probaju, a nema niti dva ista pudarska kotlića. Posjetitelji i gosti Pudarijade tako su mogli probati čak 15 kotlića pudara koji su se natjecali u pripremanju ovog jela. Najbolji kotlić nije proglašavan jer su zapravo svaki kuhar pudar u svojoj kategoriji i nema jedinstvenog kotlića, jer upravo tu i dolazi do kreativnosti svakog pudara. Naravno da se sve zalijevalo dobrim kapljicama kaptolačkih vina, koji malo po malo postaju sve bolji podrumari i prave dobra vina.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap